Per què hi ha tants màrtirs a Amèrica Llatina

27 ag.. 2019 | Les causes de Pere Casaldàliga

“Un poble o una església que oblida els seus màrtirs, no mereix sobreviure”. Pere Casaldàliga.

Perquè hi ha tants màrtirs a Amèrica Llatina

Assassinats per una causa; de vegades torturats, sempre perseguits.

Amèrica Llatina és una de les regions més desiguals del planeta, de manera que defensar els pobres sempre és un atac als rics. A Amèrica Llatina no es fa cap veritable solidaritat sense queixa. I la denúncia és, en la majoria dels casos, objecte de confrontació amb el capital.

Quan formar part d’un moviment social, una organització voluntària o una ONG significa prendre partit, adoptar una postura clara, la realitat només admet una opció : un compromís radical amb els pobres i contra els poderosos.

Per tant, a la realitat llatinoamericana tenim nombrosos casos d’homes i dones que van donar la seva vida, moguts per la seva fe i el seu desig de servir les causes dels camperols, indígenes, obrers, pobres.

Què és ser màrtir?

En paraules del teòleg espanyol Juan Ignacio González Faus: “La mort del màrtir no és la mort del kamikaze…el màrtir, al contrari, ho rep de forma passiva: tot el que fa és no sortir del camí”. Així que actua com Jesús. A més, afegeix, “el màrtir, el testimoni, és el que dóna fe. És a dir, el màrtir és un generador de fe , és el testimoni més creïble.

El màrtir, en el sentit actual, és el que dóna la seva vida per la veritat. En aquest sentit, el text d’Origen és molt expressiu: “Tothom que testifiqui la veritat, ja sigui en paraules o en actes o treballant en alguna manera per a això, pot ser anoments amb tots els drets: testimoni”.

Temps de màrtirs

“Aquest és, més que mai, un temps de màrtirs”. Pere Casaldàliga.

La memòria és un compromís. Conservar-la i mantenir-la viva és l’obligació de tothom. Mantenir la memòria dels qui van donar la seva vida a les causes de la justícia hauria de ser una de les nostres prioritats.

La memòria subversiva de tants màrtirs és un aliment fort per a l’espiritualitat de les nostres comunitats i la resistència dels nostres pobles, el camí de l’alliberament. La celebració d’aquesta memòria, tan sacramentalment efectiva, és la millor expressió d’una gratitud reconfortant i compromesa.

Un poble o una església que oblida els seus màrtirs no mereix sobreviure.

Coneix al Pere Casaldàliga i les seves causes

Subscriu-te al nostre butlletí mensual.

T’enviarem només informació del Pere Casaldàliga i de la feina que fem al Brasil.

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Share This